Almega Utbildning välkomnar nytt yrkesprogram
I dag presenteras utredningen Fler vägar till arbetslivet. Almega Utbildning, som organiserar Sveriges fristående skolor, välkomnar att utredningen föreslår en helt ny yrkesutbildning. – Vi behöver akut skapa nya vägar för elever som inte når hela vägen till gymnasiet, säger Andreas Mörck, förbundsdirektör på Almega Utbildning.
I dag den 4 november överlämnades den statliga utredningen ”Fler vägar till arbetslivet” till regeringen. Utredningen vill se en ny nationellt utformad treårig yrkesutbildning som omfattar 1900 gymnasiepoäng. Utbildningen vänder sig till de elever som saknar behörighet till de nationella programmen på gymnasiet. Yrkesutbildningen ska ha en mer praktisk inriktning med ett tydligt fokus på förberedelse för arbetslivet.
– Det största problemet för svensk skola i dag är att 17 000 elever i fjol inte nådde behörighet till gymnasiet. Under tre decennier har en alldeles för hög andel elever inte kommit vidare från grundskolan. Skolan har blivit en utslagningsmaskin, säger Andreas Mörck, förbundsdirektör för Almega Utbildning.
– Jag välkomnar utredningens förslag. Vi måste lösa den här enorma utmaningen.
Andreas Mörck skrev i förra månaden en debattartikel i Göteborgs-Posten på samma tema, där han krävde en ny skolform för de elever som inte når behörighet till gymnasiet.
– Utredningens förslag är ett steg i rätt riktning. Men regeringen behöver gå vidare med mycket starkare insatser för elever som inte når målen mycket tidigare. Och vi behöver också lösa skolgången för de elever som kommit till Sverige i högre åldrar. Vi kan inte döma dem till utanförskap, säger Andreas Mörck.
Almega Utbildning har haft en expert utsedd i utredningen – Gudrun Rendling som är förbundsjurist på Almega Utbildning och har lång erfarenhet av skolfrågor.
– Det har varit ett mycket givande utredningsarbete och jag är särskilt glad över att den här utredningen har haft ett så tydligt elevperspektiv. Vi behöver generellt sett i skolpolitiken bli bättre på att påminna oss om att alltid sätta elevernas bästa i första rummet, säger Gudrun Rendling.
FAKTA: Utredningen ”Fler vägar till arbetslivet”
Den nya yrkesutbildning som utredningen föreslår omfattar bara 1900 gymnasiepoäng, till skillnad från de nationella programmen som har mellan 2500 och 2800 poäng. Det som faller bort är de gymnasiegemensamma (teoretiska ämnena) – kvar där finns bara 150 poäng. Tanken är att eleverna ska få längre tid på sig att gå igenom varje yrkeskurs.