Almega Utbildning om … utbudsansvaret
Har kommuner ett större ansvar än friskolor?
Kommuner, eller andra huvudmän som tar på sig ansvaret för att kunna ta emot elever akut (det så kallade utbudsansvaret), bör särskilt kompenseras för detta. Utbudsansvaret är en viktig del av ett välfungerande skolsystem, och det är rimligt att de resurser som krävs för att upprätthålla denna beredskap tilldelas separat utöver den vanliga skolpengen. Det handlar om att se till att alla elever alltid har en plats i skolan, även i akuta situationer.
Enligt en rapport, som för första gången i detalj granskat skolekonomin i 32 kommuner, avsätter samtliga granskade kommuner medel för detta ansvar utanför skolpengen – i enlighet med lagen. En statlig utredning tittar nu på om utbudsansvaret kräver ytterligare kompensation till kommunerna. Almega Utbildning välkomnar denna utredning.
Förutsägbarhet och stabilitet är avgörande för att skolor ska kunna planera långsiktigt och säkerställa en hög kvalitet på utbildningen. Skolpengen ska därför vara långsiktigt förutsägbar och inte variera alltför mycket mellan kommuner och över tid. Skolor, oavsett om de är kommunala eller fristående, behöver kunna räkna med en stabil och rättvis resursfördelning för att kunna göra nödvändiga investeringar i både elevernas och skolans utveckling.