Hoppa till innehåll

I dag presenterade regeringen tilläggsdirektiv för Utredningen om vinst i skolan. Skolinspektionen ska få kraftfullare verktyg för att stoppa oseriösa aktörer i skolan. Samma dag aviserar Almega Utbildning ett nytt etiskt råd och ny branschstandard. – Vi välkomnar regeringens förslag. Det finns ingen plats för oseriösa aktörer i svensk skola, säger förbundsdirektör Almega Utbildning Andreas Mörck.

Under tisdagen presenterade regeringen och samarbetspartiet tilläggsdirektiv till Utredningen om vinst i skolan. Utredningen ska nu titta på hur Skolinspektionen kan ges skarpare verktyg för att bland annat stoppa ägarskiften där oseriösa aktörer riskerar att ta över fristående skolor.

Almega Utbildning välkomnar alla förslag som slår vakt om en seriös bransch.

Almega Utbildning har redan börjat samla branschen kring en hög branschstandard. Vi är i färd med att tillsätta ett etiskt råd och skärpa kraven på dem som driver fristående skolor. Det tyngsta ansvaret vilar på oss som verkar i branschen. Vi behöver städa upp på vår egen bakgård. Men vi välkomnar också att Skolinspektionen får skarpare verktyg. Det ska vara tydligt att det inte finns någon plats för oseriösa aktörer i svensk skola, säger Andreas Mörck, förbundsdirektör på Almega Utbildning, som organiserar Sveriges fristående skolor och förskolor.

Redan i dag finns ett stramt regelverk kring vem som får starta eller ta över fristående skolor. En ägar- och ledningsprövning genomförs av Skolinspektionen varje gång en ny aktör vill starta en friskola eller ta över en befintlig. Om en utländsk aktör vill gå in som ägare genomför dessutom Inspektionen för strategiska produkter (ISP) en särskild kontroll för att säkerställa att den utländska direktinvesteringen inte medför säkerhetspolitiska hot.

Det är inte så att vem som helst kan starta eller ta över friskola i dag. Vi är positiva till att strama upp regelverket ytterligare, men de flesta av våra medlemmar är skolhuvudmän med enstaka skolor som redan är hårt belastade av byråkrati. Hårdare regler måste gå hand i hand med en Skolinspektion som inte dröjer två år med att ge besked. Vi kan inte byråkratisera sönder skolan. Då riskerar vi att undervisningskvaliteten blir lidande, säger Andreas Mörck.

– Det allra viktigaste beskedet är att branschens många seriösa skolföretag vill ta ett eget ansvar för hela sektorn. Vi ska enas om en branschstandard som är så pass hög att oseriösa aktörer inte gör sig besvär. Ska man driva skola i Sverige måste man alltid sätta elevernas bästa i första rummet, säger Andreas Mörck, förbundsdirektör på Almega Utbildning.